Cesta 9. avgusta 5
1410 Zagorje ob Savi
obcina.zagorje@zagorje.si
tel: 03 / 56 55 700
fax: 03 / 56 64 011
Zagorska dolina v osrčju Slovenije, pripeta na 15. poldnevnik
FOTO UTRINEK
  • Zimske počitnice 2018Zimske počitnice 2018
  • Veleslalomska tekma na PrvinahVeleslalomska tekma na Prvinah
  • Razpis za najem planinske koče na zasavski Sveti goriRazpis za najem planinske koče na zasavski Sveti gori
  • Informativni dnevi na ZLU v ZagorjuInformativni dnevi na ZLU v Zagorju
  • Grumovi nagrajenci, 08.02.2018Grumovi nagrajenci, 08.02.2018 (Klemen Vukič)
  • 8. PUSTNI KARNEVAL V ZAGORJU8. PUSTNI KARNEVAL V ZAGORJU
  • Proslava ob slovenskem kulturnem prazniku na MlinšahProslava ob slovenskem kulturnem prazniku na Mlinšah
  • Matjaž Švagan, Tilen Sirše in Samantha Tina Lovše Matjaž Švagan, Tilen Sirše in Samantha Tina Lovše (Jakob S.)
  • Hitri in drzni na zagorski LedenkiHitri in drzni na zagorski Ledenki (Jakob S.)
  • Utrinek s sejma Natour Alpe-AdriaUtrinek s sejma Natour Alpe-Adria
Natisni
Pošlji
Prireditev v počastitev svete Barbare - zaščitnice rudarjev

Društvo RMED SREČNO Zagorje je v ponedeljek, 4. decembra pripravilo letos že peto prireditev v počastitev svete Barbare – zaščitnice rudarjev

Obujanje rudarske tradicije nam je zlezlo pod kožo. Tradicionalne prireditve so nam v čast in ponos, da smo Zagorjani, ki smo zrasli »na premogu«.

Prireditev se je začela z rudarsko himno in pozdravnim govorom predsednika društva Boruta Fliska pri spomeniku rudarskim rodovom v Toplicah. Ob zvokih Pihalnega orkestra SVEA ZAGORJE je svečana povorka čete uniformiranih rudarjev pod vodstvom starešine čete Francija Brinovca s slovensko zastavo in rudarskim praporjem na čelu krenila do Kulturnega centra Delavski dom Zagorje, kjer je sledil drugi del prireditve.

V kulturnem programu pred KC Delavski dom smo obudili spomin na našega rojaka Mileta Klopčiča, ki je svoje otroštvo preživel v Zagorju in je tudi v svojih delih upodobil takratno težko življenje proletariata v rudarskih revirjih. Ob zelo doživeti recitaciji pesmi Drečnik Andrej govori smo občutili tiste težke čase rudarjenja. K tej upodobitvi časa sta svoj glasbeni del s pesmijo Danila Bučarja Delavec dodala še Rihard Majcen ob spremljavi Jerneja Piklja.

Prireditev je popestrila hudomušna recitacija iz knjige Vlada Garantinija - Frpruh z naslovom Knapovski intervju. Ob koncu prireditve je nekaj vzpodbudnih besed našemu društvu namenil tudi direktor občinske uprave Rudi Medved.

V kulturnem programu sta sodelovala tudi Rudarski pevski zbor Loški glas, ki ga vodi Alenka Flere PAVLIČ in Pihalnega orkestra SVEA, pod vodstvom Petra Kudra, brez katerih si takšne prireditve sploh ne znamo predstavljati. Vsem pevcem in orkestru prireditve našega društva najlepša hvala za sodelovanje.

Sledilo je druženje ob kipu svete Barbare na toplem v avli KC Delavski dom ob pravi knapovski malici in sladkih ter slanih prigrizkih knapovskih žena v avli Kulturnega centra Delavski dom Zagorje.

V počastitev svete Barbare je bila ob 18.00 uri v cerkvi sv. Petra in Pavla maša ob sveti Barbari, katere so se udeležili tudi uniformirani rudarji.

Da je bilo praznovanje rudarjev res polno in doživeto, so zvečer ob 19.30 uri v veliki dvorani KC Delavski dom poskrbeli ORLEK-i z glasbo, ki so jo sami poimenovali knapn-roll. Gost koncerta Matjaž Javšnik se je z anekdotami iz knapovskega življenja sprehajal po Zagorju, medtem ko so se Perkmandelc in škrati podili po opuščenih rovih jam zaprtega rudnika Zagorje.

SREČNO!

Besedilo: Maja Malovrh Repovž


HITRE POVEZAVE
VREMENSKA NAPOVED
Občina Zagorje ob Savi • Cesta 9. avgusta 5, 1410 Zagorje ob Savi • obcina.zagorje@zagorje.si • tel.: 03/56 55 700 • fax: 03/56 64 011
pravno obvestiloavtorjikazalo strani