Cesta 9. avgusta 5
1410 Zagorje ob Savi
obcina.zagorje@zagorje.si
tel: 03 / 56 55 700
fax: 03 / 56 64 011
Zagorska dolina v osrčju Slovenije, pripeta na 15. poldnevnik
FOTO UTRINEK
  • Začela se je obnova Okrogarjeve telovadniceZačela se je obnova Okrogarjeve telovadnice
  • Obletnica smrti dr. Janeza DrnovškaObletnica smrti dr. Janeza Drnovška
  • Virtualne zimske dogodivščineVirtualne zimske dogodivščine
  • Krvodajalski akcijiKrvodajalski akciji
  • V Zagorju objekte odeli v zlato barvoV Zagorju objekte odeli v zlato barvo
  • V Zagorju objekte odeli v zlato barvoV Zagorju objekte odeli v zlato barvo
  • Virtualno otroško pustovanje v ZasavjuVirtualno otroško pustovanje v Zasavju
  • Dobitnici plaket dr. Slavka Gruma sta Helena Ključevšek in Karmen CestnikDobitnici plaket dr. Slavka Gruma sta Helena Ključevšek in Karmen Cestnik
  • Županova čestitka ob 8. februarju, slovenskem kulturnem praznikuŽupanova čestitka ob 8. februarju, slovenskem kulturnem prazniku
  • Slavnostna akademija ob slovenskem kulturnem prazniku 2021Slavnostna akademija ob slovenskem kulturnem prazniku 2021
Natisni
Pošlji
Intervju z županom

VIR: VECER.COM

Intervju

Lafarge Cement pod krinko krize izkorišča slovensko politiko

Matjaž Švagan, župan Zagorja ob Savi
Lafarge Cement pod krinko krize izkorišča slovensko politiko
Foto: Marko Vanovšek

Občino Zagorje ob Savi vodi že devetnajsto leto, peti županski mandat. Leta 1989 je kot sekretar občinske ZSMS poklical Janeza Drnovška, soseda v bloku na Izlakah, ali bi bil pripravljen kandidirati za člana zveznega predsedstva proti partijskemu funkcionarju Marku Bulcu in da bi za njega vodili volilno kampanjo, in dobil jedrnat odgovor: Zakaj pa ne.

Pred volitvami 2000 je prav ta Drnovšek rekel svojim sopotnikom v tedaj še močni LDS: Boste videli, Matjaž bo dobil največ. Tako je tudi bilo, njegovega rekorda v zgodovini slovenskih parlamentarnih volitev ni doslej posekal še nihče. Tudi v lanski lokalni volilni tekmi se ni odrezal slabo, nasprotno, še sam je bil presenečen, ko je pri sedmih županskih kandidatih dobil skoraj 76 odstotkov glasov. Tokrat ne več pod zastavo LDS, marveč s svojo novo stranko Zagorje gre naprej, ki pa za zdaj nima ambicije po preseganju lokalne ravni.

Za LDS je nazadnje kandidiral 2008., še prej je pogorel v spopadu za predsedniški stolček s Katarino Kresal. Kljub temu da je dobil triinpolkrat več glasov kot predsednica, v parlament ni prišel. Iz stranke je nato izstopil šele v političnem polčasu, ko ni s tem ne škodil ne koristil nikomur.

Leto 2008 je bilo zanj, pravi, najtežje. Tudi zato, ker je izgubil političnega vzornika in prijatelja Drnovška ter si s postavitvijo njegovega kipa nakopal nasprotovanje in celo sodni spor. Kako gleda na vse skupaj danes, tri leta po Drnovškovi smrti?

Pogrešate veliko politiko, če ji sploh lahko rečemo tako?

"Gotovo je velika, je pa prav nič ne pogrešam. Zadovoljen sem, da sem se lahko osredotočil samo na lokalno politiko, lokalno stranko, ki ima jasno razvojno vizijo in se ne predaja malodušju, tako kot se mu vsak dan predaja slovenska politika. Težko si predstavljam, da bi bil del te politike, ki je izgubila tudi vrednote in zaupanje ljudi vanjo. Seveda se te negativnosti prenašajo na lokalno raven, na raven občinske uprave, njeno negativno sporočilo vpliva tudi na razpoloženje ljudi. Čeprav je v Zagorju veliko pozitivne energije in ljudje pozitivno razmišljajo, smo vendarle sestavni del tega slovenskega mozaika in lahko rečem, da tako negativne klime, kot je zdaj, po osamosvojitvi v Sloveniji še ni bilo."

Pravite, ta politika je izgubila vse vrednote. Bo izgubila tudi volitve?

"Volivci imajo vedno prav in nanje ne želim vplivati, mislim pa, da je ta socialno-liberalna vlada pokazala izgubljanje največjih vrednot v slovenskem političnem prostoru. Potrebovali bi več odločenosti, manj klečeplazenja pred drugimi državami, večje zaupanje vase, več samozavesti, da povemo, kdo smo, kaj hočemo, ne pa da tuji kapital vpliva na slovensko politiko. Žal se slovenska politika veliko raje slika z južnim tropskim sadežem kot s slovenskim jabolkom v ustih."

Čeprav je jabolko bolj zdravo?

"Tega se premalo zaveda. Kot tudi tega, da tisti, ki ne vlada z ljudstvom, ne more vladati. Ni pomembna politična opcija, marveč človek. Na (ne)razvoj ne vplivajo politične opcije, ampak osebe in njihovo sovraštvo, nezaupanje do drugih političnih opcij. Na žalost ta vlada ne vlada z ljudstvom. Mislim, da gre bolj za osebno nezaupanje do drugih političnih opcij ... "

Krojijo slovensko politiko predvsem osebne zamere?

"Vsekakor. Ne vodi je politična opcija, marveč osebe, njihov ego, bolj zamere iz preteklosti kot oblikovanje razvoja. Ni problem delitev na leve in desne, marveč na ključne osebnosti, gre bolj za osebno raven kot za samo politiko, cena, ki jo za to plačujemo, pa je prevelika. Če bi se našli pravi ljudje, bi lahko peljali Slovenijo naprej v pravo smer."

Mnogi ugotavljajo, da so bile Drnovškove besede "še pobili se boste za moje nasledstvo" naravnost vizionarske?

"Žal. To je pobijanje političnih osebnosti med seboj, ne političnih opcij. Na žalost pa ceno, in to visoko, plačuje ljudstvo."

Ste tudi zaradi tega "pobijanja" odšli iz LDS?

"Odšel sem, ko sem začutil, da lahko s tem osrečim predsednico Katarino Kresal in seveda tudi sebe. Najbolj pa sem čutil zamero v stranki že leta 2004, ko sem po volitvah predlagal veliko koalicijo z Janezom Janšo. Žal sem bil na svetu stranke edini, ki sem podprl to koalicijo, v katero sta verjela tako pokojni dr. Drnovšek kot sedanji predsednik SDS Janša. Mislim, da bi bilo z njo politično prizorišče popolnoma drugačno in Slovenija na drugačni poti kot danes, ko vlada nezaupanje v sedanjost in prihodnost."

Bi bilo delitev v politiki in družbi manj, ne več?

"Lahko rečem le, da je bila LDS takrat najbolj samozavestna, meni so rekli, zdaj je zmagal Janša, 2008 bomo pa mi, Janša bo drugi in on bo prišel k nam. Sam sem takrat jasno povedal, da v politiki odloča volja ljudstva in da bi lahko stare zamere spravili v predal, žal pa jih še vedno vsak dan odpirajo. LDS bi tedaj lahko stopila s svojo samozavestjo korak nazaj, vendar je bilo v njenem vrhu več posameznikov, ki so bolj verjeli vase in v svojo prihodnost kot pa v razvoj Slovenije. Sam sem trdno prepričan, da bi bila koalicija z Janšo takrat uspešna, čeprav vsekakor šokantna, kot je bil šokanten moj predlog v LDS. Označili so me za janševca in takrat sem vedel, da se pot LDS zaključuje, postala je stranka ploskanja tistim, ki so bolj kritizirali Janšo. Tisti, ki ga je bolj kritiziral, je dobil večji aplavz, sam pa sem doživel zaradi predloga velike koalicije bolj šikaniranje kot podporo, čeprav sem govoril o razvoju Slovenije in ne o Janezu Janši. Na žalost pa zdaj spet govorimo o Janši, ne o razvoju. Mislim, da bi morali danes vsi predsedniki strank stopiti skupaj na nevtralnem področju in narediti kakšno konferenco, recimo, o novi razvojni poti Slovenije."

Kakšen uspeh napovedujete LDS v prihodnje?

"Svoji bivši stranki in tudi predsednici želim na volitvah vse najboljše."

Javnomnenjske ankete ji že ne kažejo najboljše.

"Vsekakor je to danes neoliberalna stranka, interesna stranka kapitala, ki bo za malo, če bo, prestopila politični prag v državni parlament. Žal z nekaterimi potezami vnašanja izključevanja v politični prostor izgublja; namesto da bi združevala, razdružuje. Možnost, da bi zapolnila sredinski politični prostor, je zamudila, drugače kot v preteklosti, ko je bil na njenem čelu dr. Drnovšek, ki je združeval, ne delil. Vsekakor na prvo mesto postavlja kapital, šele nato človeka in naravo. To je v nasprotju z mojimi načeli, po katerih je prvi človek, nato narava, šele tretji kapital."

Seveda ji zamerite, ker vas je pustila na cedilu in ni podprla postavitve kipa pokojnemu predsedniku Drnovšku?

"Tega, da sem takrat, pred več kot dvema letoma, ostal sam, ne morem razumeti. Bil pa sem močno presenečen, pozitivno seveda, da je prišel na otvoritev kipa tedanji predsednik vlade Janez Janša. In zopet so me označili za janšista, kot negativno osebo. Vsekakor sem prepričan, da bi bil brez tega, kar smo tedaj storili zagorski občani in občanke, dr. Drnovšek izbrisan iz slovenskega političnega prostora kot osebnost, ki so ji Slovenke in Slovenci med vsemi predsedniki vlade najbolj zaupali."

Mislite, da LDS ne bi negovala tega spomina?

"Ne, saj so bili ob postavitvi spomenika dr. Drnovšku, ki je dal svoje življenje za Slovenijo, vsi proti meni. Ne razumem, zakaj tudi danes nekateri, na primer premier Pahor, pravijo, da bi bilo treba ta spomenik odstraniti in spoštovati voljo svojcev. Pričakoval bi, da bi vlada naredila še nekaj več v zahvalo pokojniku na nacionalni ravni, ne pa, da je ravno predsednik vlade tisti, ki meni, da to ni potrebno in se sklicuje na voljo svojcev. Kajti v tem primeru govorimo o Drnovšku kot javni osebnosti, ne posegamo v privatno življenje."

Kako daleč je sodni spor s svojci?

"V naslednjih mesecih pričakujemo razpravo na sodišču. Drnovškov sin Jaša toži v imenu svojcev občino, da odstranimo kip in preimenujemo spominski park, ki smo ga poimenovali po njem, oziroma da Drnovškovo ime izgine iz javnega življenja. Kot župan sem pristal na zunajsodno poravnavo, tožeča stranka pa ne, tako da gre, žal, zadeva v sodne mline. Čeprav ni to niti v mojem interesu niti v interesu občank in občanov Zagorja, ki jim je dr. Drnovšek simbol in ponos."

Na skromnem Drnovškovem grobu leži te dni venec LDS, ki ga je njena predsednica Kresalova položila tja ob tretji obletnici smrti. Torej spomin nanj le negujejo.

"To je bil prvi tak uradni obisk, in to brez moje prisotnosti. Zanj sem izvedel od policije in medijev, čeprav bi pričakoval, da bo predsednica stranke imela kanček politične in človeške modrosti ter me vsaj obvestila kot župana, če že ne kot bivšega predsednika lokalne LDS, da bi jo sprejel kot predstavnico vlade, ministrico in predsednico LDS. To bi storil z veseljem. Je pa Kresalova prišla v Zagorje z namenom ustanovitve novega občinskega odbora LDS in izvolitve novega predsednika zagorske LDS ravno na dan Drnovškove smrti."

Je v tem kaj simbolike?

"V izjavi za javnost so rekli, da je to simbolika, saj je Zagorje zibelka LDS. Moram reči, da ni vredno komentarja."

Je Katarina Kresal za LDS rešitev ali spričo zgodb, ki se spletajo okrog nje, del problema?

"Kot novi obraz v politiki je imela možnost prevzeti politično sredino s povezovalno vlogo, žal tega ni storila in stalno niha med skrajno levico in kapitalom. Za komentiranje, zakaj je tako, pa nisem kompetenten."

Skrajna levica in kapital?

"Ko sva s Kresalovo kandidirala za predsedniško mesto v LDS, sem jaz ponujal socialno-liberalno opcijo, ona pa neoliberalno. Oba sva vedela, kakšen dolg ima stranka iz volitev, in sam lahko rečem, da bi ga kot njen predsednik v nekaj mesecih s pomočjo socialno-liberalnega pola tudi pokril. Če bi takrat zmagal, bi bila LDS socialno-liberalna stranka, ki bi na volitvah 2008 dobila dvakrat več glasov, kot jih je, kajti tudi tedaj jo je v parlament porinilo Zasavje, poleg mene še Jerič iz Hrastnika in Gulič iz Trbovelj. So mi pa dali tudi v tistih dveh letih vedeti, da sem nezaželen, kajti Zagorja niso postavili v noben organ stranke, nadzorni svet ali skupščino."

Ali se niste dogovarjali za prestop v Janševo SDS?

"Pred volitvami 2008 sem dobil več povabil, tako z levice kot z desnice, vendar sem leta 2008 kljub vsemu kandidiral na listi LDS. Rekel sem, da ne bom spreminjal politične barve, da bi prišel v parlament. Tja potem tudi nisem prišel, čeprav sem na volitvah dobil največ glasov."

Oddaljila sva se od tožbe Drnovškovih svojcev. Če jo boste izgubili, boste kip odstranili?

"Mislim, da ne moremo izgubiti. Kajti govorimo o Drnovšku kot javni osebnosti, ki je tudi častni občan Zagorja ob Savi in tega naziva ni zavrnil, temveč ga je s ponosom sprejel. V politiko je prišel kot naš Janez, Zagorjan, in če je kdaj povzdignil glas, je spregovoril v zagorskem dialektu. Tudi pozneje, v najtežjih trenutkih, se je vračal v Zagorje, kjer je čutil pozitivno energijo. Skratka, ne predstavljam si, da bi izgubili na sodišču, zagotovo pa niti jaz niti kdorkoli iz občine ne bo sodeloval pri rušenju spomenika. A tudi če nam ga porušijo, nam ne morejo vzeti tega, kar čutimo in kar nam daje tudi moč. Javno mnenje ima večjo moč kot sodišče in politika. Kljub vsem kritikam bi mogoče danes postavili celo večji, mogočnejši kip, ampak še je čas. Pomembno je, da smo v pravem trenutku naredili pravo dejanje za pravega človeka."

Vendar povsod drugod razen v Zagorju spoštujejo željo svojcev?

"Res je bilo več sto predlogov, da bi kaj poimenovali po pokojnem Drnovšku, pa potem niso. Vesel sem, da se to ne skomercializira v političnem smislu in da smo edini, kajti on je bil, je in bo naš Jano."

Janeza Drnovška sta pripeljala v LDS vidva z Gregorjem Golobičem. Kakšni pa so danes vajini odnosi?

"Jaz sem bil ta, ki je pred časom tudi predlagal združitev LDS in Zares. Potem ko pred več kot tremi leti nisem vstopil v Zares, kamor so me vabili, in ko sem predlagal združitev, so se najini odnosi, žal, skrhali, a ne tako, da se ne bi pogovarjala, če se srečava. Vsekakor o Golobiču ne morem reči žal besede. Čeprav na odprtje spomenika pokojnemu Drnovšku kljub vabilu ni prišel. Pa bi moral po mojem kot njegov najbližji sodelavec prvi stati tam. Morda je bil celo med tistimi, ki mislijo, da je bil dogovor med menoj in Janšo, da odkrijeva ta kip, kar moram odločno zanikati."

Mislite, da tudi zato Golobič ni prišel?

"Ne samo on, marsikdo ni prišel, ker je prišel Janša."

Pa dogovora med vami in Janšo res ni bilo?

"Ne. Tedanji predsednik vlade me je nekaj ur pred dogodkom obvestil, da bo prišel na odkritje, da spoštuje to dejanje, da si dr. Drnovšek to zasluži, da so med njima res bili vzponi in padci, a da se čuti dolžnega priti. Tega obiska sem se, pošteno povedano, celo zbal, češ, po vseh peripetijah še ta negativnost, vsaj za nekatere politične opcije. Po drugi strani pa sem bil vesel, da vsaj nekdo pride. Stalo me je živcev, bal sem se, da bodo Janšo Zasavke in Zasavci zaradi konflikta med njim in Drnovškom izžvižgali."

Zaradi konflikta, v katerem ste bili v Zagorju absolutno na Drnovškovi strani?

"Tako. Vendar je o njunem odnosu z vzponi in padci treba reči, da je tisto, kar sta se oba Janeza zmenila med seboj, tudi držalo. In ponosen sem, kakšno človeško modrost so pokazali Zasavci, ki so z aplavzom sprejeli Janšev prihod."

Več modrosti kot politika?

"Res je, še danes ne morem verjeti, da so ljudje v rdečem Zasavju zaploskali Janši. Ampak takrat je bil storjen največji korak, ko so pokazali, da ni važno, iz katere opcije kdo prihaja, važno je pravo dejanje na pravem mestu. Seveda pa mi to še danes očitajo, češ, šlo je za dogovor med menoj in bivšim predsednikom vlade."

Kdo vam očita? Nekdanji politični tovariši?

"V levi politični opciji, ki me ima na žalost bolj za janševca kot za levičarja. Čeprav me v Zagorju poznajo kot levosredinca in človeka, ki je prvi v Sloveniji oblikoval koalicijo ZSMS in Demosa na občinski ravni in bil tudi predsednik edine tovrstne koalicije v državi. Združevalno razmišljanje nas je v teh 19 letih pripeljalo med 40 najuspešnejših slovenskih občin po slovenskih in evropskih merilih. Niti nismo rušili spomenikov niti preimenovali ulic, nismo delili, ampak združevali, to je formula za uspeh Zagorja in Slovenije. To je vedel in znal tudi Drnovšek, moj največji politični vzornik."

No, tudi njemu je kdaj spodrsnilo.

"Imel je najtežje koalicije v evropskem prostoru, naravnost vzorčne, in tudi koalicija, ki sem jo 2004 predlagal, je imela njegovo podporo ter soglasje Janše, ampak samozavest LDS in Ropove vlade je bila tako na vrhuncu, da ni bilo osebnosti, ki bi jo spravila na realna tla. Bile so osebne zamere in zgražanje, kaj, mi da bi šli z Janšo. Zmagovalcem moraš čestitati, to je modrost, in Drnovšek je to znal. Mislim, da se bo zdaj moral pojaviti nekdo, ki bo soočil imena in priimke, ki vodijo politične opcije, jih združil, da bodo z jasno besedo prišli pred ljudi."

Pa vidite takega človeka?

"Morda ga res ni, toda po funkciji bi to moral takoj v tem trenutku storiti predsednik države. Odgovornost ga kliče in prepričan sem, da sam to tudi ve. Čas zahteva razvojno koalicijo, ki bo temeljila na zaupanju in ne na osebnih zamerah vodilnih političnih akterjev, drugače bo 2012 bankrot Slovenije, ne mislim samo po kapitalu, marveč politični bankrot, ki je še nevarnejši, saj pomeni izumrtje države, kajti tudi denar ne zadošča, če nimaš politične vizije. Če pride 2012 do upora ljudstva, da ne bo šlo na volitve, bomo lahko govorili o političnem bankrotu Slovenije v evropskem prostoru. Danes potrebujemo politično osebo, ki bi ji ljudje zaupali. Če bi takšna oseba rekla, 'pet let bomo živel slabo, šesto pa bo boljše', bi, verjemite, vsi stopili skupaj."

Upate torej v predsednika republike?

"Spoštujem ga in mislim, da bi lahko bil sprejemljiv za levico in desnico. Res bi v teh dveh letih kot predsednik lahko pokazal, četudi mu ustava tega ne omogoča, večjo odločenost, a mislim, da jo še bo. Nekdo bo moral stopiti korak nazaj, povezati levico in desnico v delu za skupno dobro in za blaginjo Slovenije. Mislim pa, da tudi levica ne želi, da bi bil Tūrk povezovalni člen. Desnica pa mu dela, in sama sebi tudi, veliko škodo, ker arhivi, recimo, niso tako pomembna tema, da bi bilo treba tako ravnati. Ljudje so seveda željni afer, morda o njih z zanimanjem poslušajo, a se obenem tudi zavedajo, da to ne prinaša Sloveniji nič dobrega."

Na začetku ste rekli, da je Drnovšek dal življenje za Slovenijo. Kako to mislite?

"Nikoli ni bil vključen v nobeno od afer, ki jih v času tranzicije ni manjkalo, mnogi so se z njegovim priimkom in imenom okoriščali, on pa je zapustil le hiško na Zaplani, a bogato dediščino drugače."

Mislite, da si je nakopal bolezen tudi zaradi stresov v politiki in da si je marsikaj, čeprav ni bilo videti, preveč gnal k srcu?

"Nekateri so postali v politiki politični roboti, on pa ne, ostal je človek. Na žalost je v težkih trenutkih svoje bolezni tudi videl, kako te nekateri obidejo, zapustijo, ko v tebi ne vidijo več koristi. V politiki je veliko iskanja koristi, malo pa človeškega, prijateljskega odnosa."

So se tolkle, ko je bil na višku moči, v stranki bitke za njegovo naklonjenost?

"Tudi. V stranki in zunaj nje. Sam nisem nikoli prišel h komu na sestanek in zagrozil, če mi ne boste tega dali, bom pa Drnovšku povedal. Ker če bi to storil, bi mi Drnovšek za vedno zaprl vrata. Takšnih stvari ni prenašal. Tako pa lahko rečem, da sva od prvega do zadnjega dne bila kolega, prijatelja, seveda pa so vsi vedeli, da me ščiti ta prijateljski pedigre, in še danes verjamem, da me še vedno ščiti."

Vam je pomagal tudi v vaši bitki proti Lafarge Cementu (LC)?

"Tudi. Največjo bitko proti sežiganju odpadkov v trboveljski cementarni smo izbojevali leta 2003, 2004, ko je ministrstvo za okolje in prostor pod vodstvom Janeza Kopača oziroma agencija za okolje Arso dovolila cementarni Trbovlje, da lahko poskusno sežiga leto dni vsak dan po sto ton odpadkov od vsepovsod, tudi nevarnih, in to brez filtrirnih naprav. Če ne bi bilo upora v političnem prostoru, bi se to zgodilo in nihče ne bi odgovarjal, kot nasploh nihče ne odgovarja za okoljske napake iz preteklosti. Rezultati takšnega sežiganja na zdravju prebivalcev so lahko vidni šele čez deset, 15 let in prepričan sem, da smo takrat morda rešil nekaj deset življenj. Pomagal nam je dr. Drnovšek, ki je rekel, da takšna tehnologija v Zasavje zaradi zdravstvenih podatkov in njegove geografske lege ne sodi, z njegovo pomočjo in pomočjo stroke smo to preprečili, cementarna pa je morala kasneje zaradi evropske zakonodaje investirati v filtrirne naprave 30 milijonov evrov. Takrat pa je, pomislite, dala vlada s soglasjem tistih služb, ki dajejo soglasje tudi danes, dovoljenje za poskusno sežiganje brez filtrirnih naprav! Prepričan sem, da je šlo za politično-gospodarsko korupcijo, ko je nekdo hote prodati Zasavje na račun kapitala, mi pa smo to preprečili. Vsekakor je bilo dogovarjanje o soglasju med posamezniki oziroma političnimi strankami."

Katerimi?

"Tega ne bi komentiral. Hočem reči, da dajejo danes soglasje isti ljudje kot takrat in da za tisto soglasje, ki bi lahko imelo hude posledice za zdravje ljudi, danes nihče ne odgovarja. Žal je Pahorjeva vlada s svojimi pristojnimi službami kasneje dala Lafarge Cementu najbolj neumen sklep, da lahko deset let vsak dan zažge sto ton odpadkov, in to kljub vsem protestom ter sodnim postopkom, tako da je celo varuhinja človekovih pravic opozorila, da bi ministrstvo moralo upoštevati mnenje hidrometeorologov in zdravnikov. Kajti študija o zdravju jasno kaže, kakšno je stanje. Nekdo je prodal Zasavje na račun razvoja neke druge regije, češ, naredimo iz te doline osrednjo zažigalnico komunalnih odpadkov za vso Slovenijo in del Evrope, Zasavčani bodo celo zadovoljni, če bodo to dobili, kajti tam vlada apatija. Tako so mi rekli leta 2003, 2004 ... "

Kdo?

"Politiki."

Iz LDS?

"Da."

Ki se ukvarjajo z energetiko?

"Tudi. Ampak meni kar naprej pravijo, tudi če boste v Zasavju jedli travo, bo levica vedno zmagala."

Kdo? Golobič? Kopač?

"Golobič nikoli. In nikoli se ni, vsaj po mojih informacijah, vključeval v ta projekt. "

Kaj pa Kopač?

"Kakšno mnenje imam o njem in on o meni, veva oba. Vsekakor pa je zaslužen za soglasje Lafarge Cementu 2003, 2004. Zdaj govori, da Teš 6 ni potreben. Pa je potreben, moral bi biti samozavesten nacionalni projekt z upoštevanjem pravnega, ekološkega in socialnega vidika, ne pa da pod krinko recesije politični kapital ruši nacionalne projekte. Kopač je imel je tudi pomisleke o Tet 3, dvomil je celo o poroštvu kot predsednik odbora za monetarno politiko in javne finance. Takrat smo govorili o investiciji 150 milijonov mark, ki bi prinesla razvoj, zdaj pa bomo v zapiranje rudnikov Trbovlje in Hrastnik vložili 250 milijonov evrov, da bo ostala regija, ki umira na obroke in ki jo, žal, nekateri vidijo kot odlagališče odpadkov. Tedaj je tudi prvopodpisani pod referendum o Tet 3 Lojze Peterle rekel, da bi Zasavje lahko dobilo nekaj več od rudarjev, danes pa, žal, govorimo o nekaj tisoč delovnih mestih manj."

Občina Zagorje pa ni del te žalostne zgodbe?

"Ne in je temu tudi ves čas nasprotovala. V Zagorju smo uspešno zaprli rudnik, prezaposlili rudarje in okrepili gospodarsko moč občine, občina pa je dobila popolnoma novo podobo. Celo miselnost naših občank in občanov je danes spremenjena in ni več tradicionalno zazrta v tone, kilodžule in kubične metre. Naj tu navedem dejstvo, da bomo letos in prihodnje leto 600 tisoč evrov evropskega denarja vložili v znanje, v podjetništvo, 40 mladih je za določen čas dobilo brezplačne prostore, računalniško opremo, strokovnjake ... V naslednjih treh letih in pol bomo zagotovo med desetimi najrazvitejšimi občinami v slovenskem prostoru."

Na osnovi česa?

"Sodelovanja menedžerske strukture, ki ni bila vključena v tajkunizacijo in afere. Žal mi je, ko berem, da danes nekateri ponujajo nekaj tisoč evrov za afero o meni, kajti nerazumljivo jim je, da bi nekdo 18 let upravljal več sto milijonov družbenega denarja in ostal čist."

Je del te zgodbe o uspehu tudi "Golobičeva" Ultra?

"Kot župan in občan imam z njo in njenim ustanoviteljem Milošem Urbanijo pozitivne izkušnje in žal mi je, da odhaja iz gospodarskega prostora Slovenije zgolj zaradi politike."

Mislite, da zares?

"Mislim, da odhaja zgolj zaradi obračunavanja z Ultro in morda tudi zaradi osebne trme posameznikov."

Pravite, da ste v bitki proti sežiganju odpadkov v Lafarge Cementu prepričali vse vlade doslej razen socialne Pahorjeve. Kako to?

"Lafarge Cement s kapitalom in povezavami kroji slovensko politiko pod krinko recesije in ohranjanja 130 delovnih mest. To je najbolj nora poteza za Zasavje po drugi svetovni vojni in Borut Pahor se bo v Rdečih revirjih zapisal v zgodovino s črnimi črkami. Njegova vlada je v času recesije pozabila na človeka in naravo, tega ji Zasavčanke in Zasavci ne bodo nikoli oprostili. A nekateri so pač bolj ponosni na slike s tujimi politiki."

Kaj pa opozicija?

"Do Pahorja kot predsednika vlade sem hotel priti po uradni poti, pa mi v dveh letih ni uspelo. Moral se je zgoditi protestni shod, da me je sprejel in mi rekel: 'Kakor smo čez noč dovoljenje dali, ga lahko vzamemo.' Pa nič. Nihče iz vladne koalicije ni stopil na stran Zasavčank in Zasavčanov. Z opozicijo pa nisem imel težav, kadarkoli sem jo poklical, smo imeli odprta vrata za pogovor."

Zdaj je stopilo na vašo stran upravno sodišče z odločitvijo, da Lafarge Cement ne sme več sežigati odpadkov. Ste zadovoljni?

"Seveda sem zadovoljen, toda bistveno se mi zdi vprašanje, koliko časa bo veljala ta prepoved. Še posebno zaradi zapisa v časopisju, da je predsednik vlade v času svojega obiska Francije v Parizu francoskemu ministru Ericu Bessonu dal v zvezi z Lafargom 'pomirljiva zagotovila'. Odločitev sodišča ni udarec LC, ampak sežiganju odpadkov in predsedniku vlade ter okoljskemu ministru. Že davno bi lahko presekala to zgodbo. Zdaj je njuno neodločnost presekala neodvisna veja oblasti. To je priznanje za vse nas, ki se borimo za zdravo okolje in za zdravje bodočih generacij. Je dokaz, da nismo skupina nezadovoljnih z življenjem ali celo kolonija, kjer lahko kapital počne prav vse. Smo regija, ki je sestavni del EU. Postavili smo svojo ceno in od pravne države dobili potrditev, da je bila prava. "

Lafarge Cement pod krinko krize izkorišča slovensko politiko
Župan Matjaž Švagan (Foto: Marko Vanovšek


DARKA ZVONAR PREDAN


HITRE POVEZAVE
VREMENSKA NAPOVED
Občina Zagorje ob Savi • Cesta 9. avgusta 5, 1410 Zagorje ob Savi • obcina.zagorje@zagorje.si • tel.: 03/56 55 700 • fax: 03/56 64 011
pravno obvestiloavtorjikazalo strani