Cesta 9. avgusta 5
1410 Zagorje ob Savi
obcina.zagorje@zagorje.si
tel: 03 / 56 55 700
fax: 03 / 56 64 011
Zagorska dolina v osrčju Slovenije, pripeta na 15. poldnevnik
FOTO UTRINEK
  • Začela se je obnova Okrogarjeve telovadniceZačela se je obnova Okrogarjeve telovadnice
  • Obletnica smrti dr. Janeza DrnovškaObletnica smrti dr. Janeza Drnovška
  • Virtualne zimske dogodivščineVirtualne zimske dogodivščine
  • Krvodajalski akcijiKrvodajalski akciji
  • V Zagorju objekte odeli v zlato barvoV Zagorju objekte odeli v zlato barvo
  • V Zagorju objekte odeli v zlato barvoV Zagorju objekte odeli v zlato barvo
  • Virtualno otroško pustovanje v ZasavjuVirtualno otroško pustovanje v Zasavju
  • Dobitnici plaket dr. Slavka Gruma sta Helena Ključevšek in Karmen CestnikDobitnici plaket dr. Slavka Gruma sta Helena Ključevšek in Karmen Cestnik
  • Županova čestitka ob 8. februarju, slovenskem kulturnem praznikuŽupanova čestitka ob 8. februarju, slovenskem kulturnem prazniku
  • Slavnostna akademija ob slovenskem kulturnem prazniku 2021Slavnostna akademija ob slovenskem kulturnem prazniku 2021
Natisni
Pošlji
Pihalni orkester SVEA Zagorje - 150 let

Pihalni orkester SVEA Zagorje obeležuje v letošnjem letu že 150. leto svojega delovanja. Zadnjih 30 let je orkester dobro poznan po Sloveniji in širom po svetu, saj se poslušalcem na različnih koncertih in prireditvah predstavlja z všečno in kakovostno izvedbo različnih glasbenih zvrsti.

Orkester  je sodeloval na številnih tekmovanjih, med katerimi je leta 1981 na svetovnem prvenstvu v Kerkradeju na Nizozemskem osvojil zlato medaljo, leta 1992 pa absolutno prvo mesto na tekmovanju v nemškem Bambergu. Nazadnje je sodeloval na 13. mednarodnem tekmovanju velikih pihalnih orkestrov v češki Ostravi, kjer je leta 2007 v najvišji težavnostni kategoriji osvojil zlato priznanje, dirigent Peter Kuder pa je prejel nagrado za najboljšega dirigenta tekmovanja.

V času svojega delovanja je orkester veliko gostoval, in sicer na Češkem, Poljskem, v Nemčiji, Italiji, Avstriji, v republikah nekdanje SFRJ, na Norveškem ter v Španiji. Če izpostavimo pomembnejša gostovanja je bil orkester leta 1996 ob priložnosti postavljanja slovenskega božičnega drevesa povabljen v Vatikan, kjer je godbenike v svoji palači gostil sam Papež Janez Pavel II, septembra naslednje leto pa je orkester predstavljal Slovenijo v Rusiji na 850 letnici Moskve, kjer je imel kar 8 nastopov pred množičnim občinstvom. V letu 2000 je sledilo gostovanje v poljskem mestu Wieliczka, kjer je orkester koncertiral 125 m pod zemljo v rudniku soli, na 1. evropskem podzemnem festivalu rudarskih pihalnih orkestrov.

Z gostovanji pestro je bilo tudi predjubilejno leto 2010, ko je orkester gostoval v nemškem Kemnathu, z Zagorjem pobratenim mestom, in v avstrijskem Eisenerzu, septembra istega leta pa je godbenike čakal še zaslužen nekajdnevni oddih na Rabu. Gostovanje v Kemnathu se je ponovilo tudi v letošnjem letu, ko je orkester koncertiral ob otvoritvi tamkajšnje večnamenske dvorane.

Kljub vsemu pa godbeniki najraje nastopajo pred domačim občinstvom. Orkester vsako leto pripravi dva samostojna koncerta in sodeluje na številnih prireditvah. Med bolj znane sodijo Festival Lent, Festival Ljubljana, Celje-Knežje mesto, Soboški dnevi, Koprska noč, Rock Otočec, Pivo in cvetje, itd. Večkrat je koncertiral tudi v Ljubljani, med drugim tudi ob osamosvojitvi Republike Slovenije, 25. 6. 1991.

Orkester je posnel veliko nosilcev zvoka, med katerimi so najbolj uspešni prav zadnji izmed njih, ki vsebujejo uspešnice filmske in popularne glasbe. Za zgoščenko Film, Blues, Pop-Rock je orkester leta 1998 v kategoriji za najboljšega izvajalca filmske, scenske in instrumentalne glasbe prejel Zlatega petelina. Ob 140-letnici je orkester izdal zgoščenko z znanimi pop rock priredbami, leta 2006 pa zgoščenko, ki vsebuje izbor slovenskih skladb različnih žanrov.

V okviru obletnice bo orkester 21. maja 2011, v Kulturnem centru Delavski Dom Zagorje, izvedel slavnostni koncert, v juniju organiziral srečanje pihalnih orkestrov, jeseni pa gostil orkester in pevski zbor iz Kemnatha.

Ob 150. letnici bo izšla tudi nova zgoščenka pri ZKP RTV Slovenija, na kateri bo predstavljeno delo orkestra preko tonskih posnetkov, ki jih je orkester izdal na številnih nosilcih zvoka, med katerimi je bil eden tudi nagrajen z Zlatim petelinom. Izdan komplet bo vseboval tudi DVD ploščo, na kateri bodo vsi štirje videospoti orkestra, med njimi tudi Bohemian Rhapsody, in oddaja z znanimi slovenskimi pesmimi različnih žanrov, ki je bila posneta za nacionalno televizijo.

Na spletni strani orkestra http://www.svea-zagorje.com/  lahko najdete več podatkov o orkestru, slike ter novice o prihajajočih koncertih.


HITRE POVEZAVE
VREMENSKA NAPOVED
Občina Zagorje ob Savi • Cesta 9. avgusta 5, 1410 Zagorje ob Savi • obcina.zagorje@zagorje.si • tel.: 03/56 55 700 • fax: 03/56 64 011
pravno obvestiloavtorjikazalo strani