Cesta 9. avgusta 5
1410 Zagorje ob Savi
obcina.zagorje@zagorje.si
tel: 03 / 56 55 700
fax: 03 / 56 64 011
Zagorska dolina v osrčju Slovenije, pripeta na 15. poldnevnik
FOTO UTRINEK
  • Začela se je obnova Okrogarjeve telovadniceZačela se je obnova Okrogarjeve telovadnice
  • Obletnica smrti dr. Janeza DrnovškaObletnica smrti dr. Janeza Drnovška
  • Virtualne zimske dogodivščineVirtualne zimske dogodivščine
  • Krvodajalski akcijiKrvodajalski akciji
  • V Zagorju objekte odeli v zlato barvoV Zagorju objekte odeli v zlato barvo
  • V Zagorju objekte odeli v zlato barvoV Zagorju objekte odeli v zlato barvo
  • Virtualno otroško pustovanje v ZasavjuVirtualno otroško pustovanje v Zasavju
  • Dobitnici plaket dr. Slavka Gruma sta Helena Ključevšek in Karmen CestnikDobitnici plaket dr. Slavka Gruma sta Helena Ključevšek in Karmen Cestnik
  • Županova čestitka ob 8. februarju, slovenskem kulturnem praznikuŽupanova čestitka ob 8. februarju, slovenskem kulturnem prazniku
  • Slavnostna akademija ob slovenskem kulturnem prazniku 2021Slavnostna akademija ob slovenskem kulturnem prazniku 2021
Natisni
Pošlji
Urbanistična delavnica za območje Evroparka v občini Zagorje ob Savi

Datum: 05.10.2011


MEDIJEM


ZADEVA: Urbanistična delavnica za območje Evroparka v občini Zagorje ob Savi

Prejšnji teden, natančneje 29. septembra 2011, smo v občini Zagorje ob Savi pričeli z urbanistično delavnico za območje Evroparka v Zagorju ob Savi.

Območje Evroparka predstavlja glavno primestno rekreacijsko območje mesta Zagorje za rekreacijo in šport na prostem, ki je bilo v postopku sanacije površin Rudnika Zagorje v zapiranju že delno sanirano in urejeno. Celotno območje Evroparka meri 36 ha in na določenih delih območja so bile izvedene že naslednje ureditve, in sicer, ureditev dveh ribnikov z obvodnimi ureditvami in parkiriščem, lokostrelsko vadbišče, vzletno – pristajalna steza s pripadajočimi objekti, otroško igrišče, pomožno nogometno igrišče, kolesarska steza ob potoku, sprehajalne poti z razgledišči. V načrtovanju pa je še ureditev učnega poligona avtošole, trim steze, sejemsko prireditvene ploščadi z objektom in odrom, garderobami, sanitarijami in drugimi prostori ter ureditev dodatnih površin za parkiranje.

Namen delavnice je pridobiti nove ideje tako v programskem in oblikovnem konceptu umestitve novih prostorskih rešitev. Delavnica je namenjena kritični presoji in preverbi različnih variant umestitve novih programskih sklopov v prostor. Na delavnici bodo sodelovale skupine študentov in diplomantov Univerze v Ljubljani, Fakultete za arhitekturo, Katedre za urbanizem z mentoricami doc.dr. Alenko Fikfak, u.d.i.a., doc. dr. Ilko Čerpes, u.d.i.a. in doc.dr. Sonjo Ifko, u.d.i.a.. Koordinatorici organizacije delavnice bosta, s strani Univerze v Ljubljani doc. dr. Alenka Fiftak, u.d.i.a. ter s strani Občine Zagorje ob Savi Tatjana Podbregar, u.d.i.a.. Cilj dela bo usmerjen predvsem v prostorske prikaze posegov, ki bodo širši javnosti približali in omogočali prostorsko predstavo posegov v razvoj primestnega rekreacijskega območja naselja. Preko analiz, kot so vpetost območja v prostor, analizo stanja, možnosti in omejitve za posege v prostor, navezava na obstoječo prometno infrastrukturo in posebne omejitve, bodo podane konceptne in razvojne rešitve ter urbanistično - arhitekturna situacija z regulacijskimi elementi.

Delavnica naj bi se izvajala v petih fazah, od katerih je bila I. faza izvedena že 29. Septembra 2011, ko so študentje z mentoricami obiskali Zagorje, kjer jih je pozdravil tudi župan. Namen I. faze je bilo spoznanje območja Evroparka ter prikaz glavnih značilnosti mesta, s tem da so bili na podlagi skupnega ogleda na terenu oblikovani nameni in cilji delavnice.
II. in III. faza se bo izvajala v mesecu oktobru 2011, in sicer v II. fazi je načrtovano delo v skupinah s pomočjo mentorjev ter priprava analitičnega dela. Na podlagi prvih rezultatov delavnice pa bomo v III. fazi le-te predstavili širši zainteresirani javnosti v obliki okrogle mize. Povabili bomo različne akterje iz prostora občine Zagorje, torej društva, klube, šole, skupine in posameznike, ki bodo sodelujočim na delavnici predstavili glavne probleme, dogajanja, smernice, želene programe.

V novembru 2011 je načrtovana izvedba IV. faze, to pa je izdelava rešitev in priprava gradiva z maketami, plakati, predstavitev in drugo.

V zadnji V. fazi, katere izvedba je predvidena konec novembra ali začetek decembra, pa bo v Delavskem domu v Zagorju razstava ter predstavitev rezultatov.
Matjaž Švagan
Župan Občine Zagorje ob Savi


HITRE POVEZAVE
VREMENSKA NAPOVED
Občina Zagorje ob Savi • Cesta 9. avgusta 5, 1410 Zagorje ob Savi • obcina.zagorje@zagorje.si • tel.: 03/56 55 700 • fax: 03/56 64 011
pravno obvestiloavtorjikazalo strani