Cesta 9. avgusta 5
1410 Zagorje ob Savi
obcina.zagorje@zagorje.si
tel: 03 / 56 55 700
fax: 03 / 56 64 011
Zagorska dolina v osrčju Slovenije, pripeta na 15. poldnevnik
FOTO UTRINEK
  • Vstop v šolsko skupnostVstop v šolsko skupnost
  • Vstop v šolsko skupnostVstop v šolsko skupnost
  • Vstop v šolsko skupnostVstop v šolsko skupnost
  • Vstop v šolsko skupnostVstop v šolsko skupnost
  • Vstop v šolsko skupnostVstop v šolsko skupnost
  • Vstop v šolsko skupnostVstop v šolsko skupnost
  • Vstop v šolsko skupnostVstop v šolsko skupnost
  • Vstop v šolsko skupnostVstop v šolsko skupnost
  • Izlačani s kar desetimi državnimi prvakiIzlačani s kar desetimi državnimi prvaki
  • Tour De FranceTour De France
Natisni
Pošlji
Povezovanje in sodelovanje – Od besed k dejanjem


Na Mirni so se včeraj, 15.06.2017, na rednem letnem srečanju zbrali predstavniki občin-partneric v projektu Mreža postajališč za avtodome po Sloveniji. Poudarek je bil na treh področjih delovanja mreže: sodelovanje s kampi, urejanje infrastrukture in razmišljanje o vsebini, ki jo popotnikom z avtodomom na neki lokaciji lahko ponudijo.
 
Sodelovanje s kampi je bilo na lanskem srečanju še želja, letos pa so se že uspešno povezali in predstavili na sejmih v Stuttgartu, Herningu in Leewardnu, intenzivno pa pripravljajo tudi nov skupni katalog, ki bo Slovenijo predstavil kot edinstveno kamping in karavaning destinacijo na sejmih v prihodnjem letu. „Ne moremo zanikat, da so oboji v fazi razvoja, da so v naši državi in da je trend postajališč in kampov tudi v ostalih evropskih in svetovnih državah. Želim si, da delovanje nadgrajujejo, dopolnjujejo drug drugega in da v prihodnosti sodelujejo ne svojem razvoju, ne pa da gledajo drug na drugega kot konkurenco. V svoji majhnosti in veličini je prav, da gledamo na to, kot dopolnitev neke dejavnosti in da je gost tisti, ki bo izbral, ali se bo z avtoodmom želel ustaviti in raziskovati kotičke naše države,“ pravi direktorica Turistično-gostinske zbornice Slovenija Klavdija Štalcer (- pripeta tonska izjava K. Štalcer).
 
Na letošnjem srečanju so želeli predvsem spodbuditi, da se pride od besed k dejanjem in v lokalnih skupnostih ustrezno opremiti postajališča, ki jih bomo lahko skupaj promovirali doma in v tujini. „Če želimo našo mrežo graditi na tem, da bo Slovenija prijazna kamping in karavaning destinacija za popotnike z avtodomi, potem je nujno, da pridemo do večjega števila urejenih postajališč z vso potrebno infrastrukturo in da zagotovimo prevode v tuje jezike, informacije o dogodkih v kraju ... In seveda tudi, da zagotovimo to, da bodo postajališča na pravih mestih in prijazna za popotnike z avtodomi,“ je prepričan vodja projekta in župan nosilne občine, Občine Mirna, Dušan Skerbiš. (- pripeta tonska izjava D. Skerbiša)
 
Poleg infrastrukture in promocije pa moramo popotniku z avtodomom dati še razlog, zakaj naj pride prav k nam. Na obstoječo turistično ponudbo moramo pogledati skozi njegove oči in ga odpeljati doživetjem naproti. Vsaka lokalna skupnost ima nekaj, kar mu lahko ponudi, s čimer ga očara dovolj, da bo o tem razlagal prijateljem in jim svetoval, da je tja res vredno iti,“ dodaja koordinatorka projekta Petra Krnc. (- pripeta tonska izjava P. Krnc)
 
In prav o tem je na današnjem srečanju govoril tudi dr. Andrej Pompe, pomen infrastrukture in dodatne ponudbe sta poudarila Lado Čater iz Caravaning Cluba Slovenije in odgovorni urednik revije Avtodom Rok Vizovišek, mag. Jure Kostanjšek iz Avto moto zveze Slovenije pa je zbranim predstavil nov pravilnik o prometni signalizaciji in table, ki so primerne za označevanje parkirišič in postajališč za avtodome. Predstavili so se tudi štirje ponudniki tehnične opreme za postajališča, ki so odgovarjali na vprašanja udeležencev.
 
Ideja je, da bi imeli v Sloveniji do konca leta 2018 vsaj 100 urejenih postajališč za avtodome, na katerih bi se obiskovalci najprej počutili varno, hkrati pa bi jih uporabljali kot izhodišče za raziskovanje Slovenije in njenih kulinaričnih, kulturno-zgodovinskih, naravnih ter ostalih znamenitosti. V projekt Mreža postajališč za avtodome po Sloveniji je trenutno vključenih 72 občin, do konca meseca naj bi se jih pridružilo še nekaj.


Dokumenti / Priloge
 Klavdija Stalcer o sodelovanju med kampi in PZA
 Dusan Skerbis o urejanju postajalisc
 Petra Krnc o turisticni ponudbi skozi avtodomarjeve oci
 Mirna, gradbisce PZA, foto Lapego (1)
 Mirna, gradbisce PZA, foto Lapego (2)
HITRE POVEZAVE
VREMENSKA NAPOVED
Občina Zagorje ob Savi • Cesta 9. avgusta 5, 1410 Zagorje ob Savi • obcina.zagorje@zagorje.si • tel.: 03/56 55 700 • fax: 03/56 64 011
pravno obvestiloavtorjikazalo strani