Cesta 9. avgusta 5
1410 Zagorje ob Savi
obcina.zagorje@zagorje.si
tel: 03 / 56 55 700
fax: 03 / 56 64 011
Zagorska dolina v osrčju Slovenije, pripeta na 15. poldnevnik
FOTO UTRINEK
  • 14. redna seja Občinskega sveta14. redna seja Občinskega sveta
  • Mlade smreke iščejo nove lastnikeMlade smreke iščejo nove lastnike
  • Preklic prekuhavanja pitne vodePreklic prekuhavanja pitne vode
  • Zdravstveni dom Zagorje letos bogatejši za dve sodobni reševalni voziliZdravstveni dom Zagorje letos bogatejši za dve sodobni reševalni vozili
  • Zdravstveni dom Zagorje letos bogatejši za dve sodobni reševalni voziliZdravstveni dom Zagorje letos bogatejši za dve sodobni reševalni vozili
  • Dedek Mraz v ZagorjuDedek Mraz v Zagorju
  • Dedek Mraz v ZagorjuDedek Mraz v Zagorju
  • Županovo praznično voščiloŽupanovo praznično voščilo
  • Prostovoljec zasavske regije 2020Prostovoljec zasavske regije 2020
  • Asfaltiranje pred zimoAsfaltiranje pred zimo
Natisni
Pošlji
100 letnica rojstva Ladka Korošca, sporočilo za javnost

Ladko Korošec, se je rodil 3. avgusta 1920 v Zagorju, kot peti sin Jožefe in Alojzija Korošca. Rodil se je v glasbeni družini, oče je igral več inštrumentov, vodil rudarsko godbo, imel dva ansambla in skladal pesmi. Mama iz glasbene družine Hace je igrala harmonij .Ladko je izgubil očeta, ko je bil star 4 leta. Imel je težko mladost in pridno mamo, ki je šolala vseh pet fantov. Brat Veko, ga je na željo mame odpeljal v Ljubljano, da nadaljuje šolanje.

Tako se je začela pot Ladka Korošca ki je z desetimi leti odšel v šolo v Ljubljano in postal najprej dramski igralec in potem pevec. Ne navaden pevec - postal je operni pevec svetovnega slovesa. Basist, ki ni nastopal le na dveh celinah sveta, na Antarktiki in Avstraliji. Nastopal je na opernih odrih velikih dvoran v velemestih, na malih odrih vaških, kulturnih domov in v šolah s samo enim motivom: »Pel bom, dokler bom živel!«

Ladko ni bil le velik pevec, bil je tudi velik igralec, saj so bili vsi njegovi liki naravnost resnični in kot bi bili izrezani iz življenja. Svet je spoznal in si zapomnil Ladka Korošca po vlogah, kot so: Don Bartolo, Seviljski brivec; Kecal, Prodana nevesta; Varlam, Boris Godunov; Leporello, Don Juan; Skula, Knez Igor; Kralj Treff, Zaljubljen v tri oranže; Sparafucil, Rigoletto; Marko, Ero z onega sveta; Sancho Pansa, Don Kihot; Hovanski, Hovanščina

Ladko Korošec ima registriranih 2785 nastopov v drami, operah in na koncertih doma in po svetu.

Ladko Korošec je Prešernovo nagrado prejel trikrat; leta 1949, Leta 1959 in leta 1978. Leta 1988 je prejel Zlato Liro, najvišje priznanje zveze združenje glasbenih umetnikov Jugoslavije. Priznanje so mu podelili na slovesnosti v Ljubljanski Operi.

V knjigi izdani leta 2015: »LADKO KOROŠEC življenje umetnika« sta avtorja Marko Košir in Peter Bedjanič natančno opisala vso umetnikovo pot. Knjiga ima tudi CD z arijami in dueti. Veliko je o svojem življenju in o nastopih po svetovnih opernih odrih Ladko zapisal v svoji knjigi NA TISTA LEPA POTA, ki je izšla leta 1973.

Kratka izseka iz knjige: »Če sem le mogel, sem se odpeljal domov v Zagorje. Vsako leto pa sem šel na občni zbor »Loškega glasu«. Nikoli nisem pozabil pevcev rudarjev, saj sem pri njih začel svojo pevsko pot.« Ladko Korošec. »Na nebu opere je zasijala nova zvezda: Ladko Korošec kot Sancho Pansa. Slišali smo velikega pevca, kajti Korošec je glasbeni glasovni fenomen, in videli smo igralca, kajti mali okrogli mož s štrlečimi lasmi je tudi čudoviti igralec. Oba partnerja (Čangalović) sta ustvarjena drug za drugega. Obadva utelešata Cervantesovo vizijo, ene kreature z nosom na tleh, drugega z nosom v oblakih. Scena smrti nas pretrese. Dva prijatelja se poslavljata za vedno. Je to bilo še petje? Poezija? Bil je glas vesoljnega trpljenja in vesoljne sreče na zemlji.« Marcel Schneider, Combat, Pariz.

Ustanova Fundacija Ladko Korošec se je odločila, da bo ob 100 letnici rojstva izdala ponatis knjige Ladka Korošca »NA TISTA LEPA POTA«.

Župan Občine Zagorje Matjaž Švagan bo vsem Osnovnim in srednjim šolam ter vsem knjižnicam od Litije do Radeč podaril po 3 knjige. Knjigo bodo uradno predali predstavniki Ustanove Fundacija Ladko Korošec, Rudarskega pevskega zbora Loški glas in MPZ Ladko Korošec.

Korona virus kroji usodo prireditev zato so predvidene naslednje aktivnosti.
- V ponedeljek, 3.8.2020 ob 11.00 uri bodo predstavniki Ustanove Fundacija Ladko Korošec, Rudarskega pevskega zbora Loški glas in MPZ Ladko Korošec, k spomeniku pred Weibergerjevo hišo v Zagorju položili cvetje. Skupina pevcev Rudarskega pevskega zbora Loški glas, bo v rudarskih uniformah, zapela venček Ladkovih najljubših ljudskih pesmi. Ladko Korošec je spoštoval rudarje in njihovo delo. Kot 3 letni deček je v rudarski uniformi sodeloval v paradi in igral na mali boben.
- Za petek 23. oktobra 2020 Organizacijski odbor pripravlja koncert zagorskih pevskih skupin in opernih pevcev s programom pesmi, ki jih je imel Ladko Korošec najraje. Prireditev »Poklon Ladku Korošcu« bo v KC Delavski dom Zagorje.

Upamo, da nam bo stanje v oktobru 2020 dovoljevalo izvedbe načrtovanega koncerta »Poklon Ladku Korošcu«. Za dodatne informacije smo na razpolago.


Ustanova fundacija Ladko Korošec
Janez Lipec, predsednik
Kecal


Ladko Korošec v šoli in Zagorje leta 1920


Na tista lepa pota


Don Kihot


HITRE POVEZAVE
VREMENSKA NAPOVED
Občina Zagorje ob Savi • Cesta 9. avgusta 5, 1410 Zagorje ob Savi • obcina.zagorje@zagorje.si • tel.: 03/56 55 700 • fax: 03/56 64 011
pravno obvestiloavtorjikazalo strani