Občina Zagorje ob Savi
Prašni delci v zraku in navodila za pravilno kurjenje

V kurilni sezoni narastejo vrednosti PM10 delcev v zraku. Dnevno gibanje njihovih koncentracij lahko sproti spremljate preko spletne strani Občine Zagorje ob Savi na povezavi označeni z »trenutna kakovost zraka« in na monitorju v prehodu Kulturnega centra Delavski dom Zagorje. Napoved koncentracije PM10 in priporočila za varovanje zdravja so dostopna na povezavi »napoved PM10«.

Emisije PM10 iz kurilnih naprav lahko zmanjšate s pravilno pripravo drv in s pravilnim kurjenjem. V malih kurilnih napravah je prepovedano sežiganje plastike, obdelanega lesa, oblačil in drugih odpadkov. Če kurite les, ki je pravilno sušen, privarčujete gorivo, manj onesnažujete zrak in varujete svoje zdravje. Več informacij najdete na povezavi
http://www.mojzrak.si/.

Občina Zagorje ob Savi prosi občanke in občane, naj ne sežigajo odpadkov na svojih vrtovih in travnikih. S takšnim ravnanjem namreč poslabšajo kvaliteto zraka tako sebi, kot tudi drugim občanom. Sežiganje vrtnih odpadkov v strnjenih naseljih prepoveduje tudi Odlok o ravnanju s komunalnimi odpadki v Občini Zagorje ob Savi http://www.lex-localis.info/KatalogInformacij/VsebinaDokumenta.aspx?SectionID=65a65e59-36fb-4c56-8968-0d57642ab492.