Medeni zajtrk v občini Zagorje ob Savi
V petek, 21. novembra 2014, bomo že tretjič obeleževali dan slovenske hrane, s katerim želimo opozoriti o pomenu oskrbe prebivalstva s kakovostno hrano iz lokalnega okolja. Ena izmed pomembnih aktivnosti dneva slovenske hrane je projekt Tradicionalni slovenski zajtrk, ki ga bo
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) s sodelovanjem vrtcev in osnovnih šol letos izvajalo že četrto leto zapored.
MKGP bo s projektom, kjer sta vključena Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvo za zdravje, skupaj s Čebelarsko zvezo Slovenije (pobudnica projekta), Inštitutom za varovanje zdravja, Zavodom za šolstvo, Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije, Gospodarsko zbornico Slovenije - Zbornico kmetijskih in živilskih podjetij, GIZ Mlekarstva Slovenije, trgovinami (
Mercator, Tuš, Spar), Ekonomsko fakulteto in mnogimi drugimi tudi letos ta dan obeleževalo z aktivnostmi, ki bodo vzpodbujale razmišljanje in delovanje v smeri lokalne samooskrbe ter ozaveščale najširšo javnost o pomenu lokalno pridelane hrane. Med te aktivnosti sodi tudi projekt Tradicionalni slovenski zajtrk, ki je bil že dve leti zapored uspešno izveden v vrtcih in osnovnih šolah.
Namen projekta Tradicionalni slovenski zajtrk in dneva slovenske hrane je spodbujanje lokalne samooskrbe s kakovostno hrano iz lokalnega okolja. Hrana iz lokalnega okolja je sezonsko dostopnejša, sadje in zelenjava imata več vitaminov in posledično višjo hranilno vrednost. Zaradi bližine proizvodnje se lahko uporablja manj aditivov, kot so konzervansi, barvila ipd., taka živila pa so tudi prepoznavna po bogatem in tradicionalnem okusu. Z naročanjem živil od lokalnih pridelovalcev/predelovalcev posredno pripomoremo tudi k zmanjšanju sproščanja toplogrednih plinov zaradi krajših transportnih poti, zagotavljamo trajnostno rabo površin, namenjenih pridelavi hrane, ohranjamo delovna mesta na podeželju in dvigamo stopnjo samooskrbe s kakovostno, lokalno pridelano hrano ter tako izboljšujemo prehransko varnost prebivalstva.
Projekt je namenjen tudi navezovanju neposrednih stikov med vzgojno-izobraževalnimi zavodi, prav tako drugimi javni zavodi in potrošniki, in lokalnimi pridelovalci/predelovalci za morebitno nadaljnje sodelovanje pri dobavi živil, kot tudi povezovanju z ostalimi lokalnimi deležniki. Spodbuja pa tudi k izvedbi dneva dejavnosti v vrtcih in osnovnih šolah.
Projekt se izvaja v sodelovanju s Čebelarsko zvezo Slovenije (pobudnica projekta), Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije, Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvom za zdravje, Inštitutom za varovanje zdravja, Zavodom za šolstvo, GIZ Mlekarstva Slovenije in Gospodarsko zbornico Slovenije - Zbornico kmetijskih in živilskih podjetij. Aktivno pa sta se letos vključili tudi Zadružna zveza Slovenije in Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije.
Poleg omenjenega programa delegacije in obiskov je potrebno izpostaviti še ostale aktivnosti, katere bodo potekale v vseh matičnih in podružničnih šolah, kakor tudi v vseh oddelkih vrtca Zagorje.
Čebelarji Čebelarskega društva Zagorje bodo prisotni v šolah in vrtcih in sicer: